Оцінка харчування в пацієнтів з метаболічно-асоційованою стеатотичною хворобою печінки за допомогою української версії опитувальника EPIC-Norfolk Food Frequency Questionnaire: крос-секційне дослідження

Автор(и)

  • С. С. Шатило Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; Медичний центр «Універсальна клініка „Оберіг“», Київ, Україна http://orcid.org/0000-0001-6201-3710
  • Г. А. Соловйова Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; Медичний центр «Універсальна клініка „Оберіг“», Київ, Україна http://orcid.org/0000-0001-8245-3051
  • К. Л. Кваченюк Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; КНП «Київський міський консультативно-діагностичний центр», Україна http://orcid.org/0000-0001-8850-2088

DOI:

https://doi.org/10.30978/UTJ2024-3-25

Ключові слова:

оцінка раціону харчування, опитувальник частоти харчування, поживні речовини, МАСХП, Україна

Анотація

Метаболічно‑асоційована стеатотична хвороба печінки (MAСХП), поширена в усьому світі. Дослідження демонструють можливий зв’язок між дієтою та МАСХП. Однак даних щодо пацієнтів в Україні бракує.

Мета — вивчити харчові звички та дотримання рекомендованих дієтичних норм у пацієнтів з МАСХП.

Матеріали та методи. Проаналізовано дані 29 пацієнтів із МАСХП віком понад 18 років, які отримували медичну допомогу в амбулаторних умовах і повністю заповнили адаптовану й валідовану українську версію опитувальника the EPIC‑Norfolk Food Frequency Questionnaire (FFQ). Стеатоз печінки підтверджено за допомогою ультразвукового дослідження, діагноз МАСХП установлено на основі критеріїв Американської асоціації з вивчення захворювань печінки. Для визначення рекомендованих дієтичних норм використано дані з «Дієтичних рекомендацій для американців, 2020—2025 рр.». Дані щодо нутрієнтів з FFQ розраховано за допомогою програмного забезпечення FETA. Для оцінки відмінностей між вибіркою та референтними даними використовували t‑критерій Стьюдента (для однієї вибірки та для двох вибірок), одновибірковий критерій знакових рангів Вілкоксона та тест Манна — Уїтні. Для аналізу категоріальних даних застосовували тест χ2.

Результати. Середній вік учасників становив (41,4±12,0) року, 69% учасників були жінками. Середній індекс маси тіла — (35,4±7,9) кг/ м2. Учасники споживали більше білка, ніж рекомендовано сучасними дієтичними рекомендаціями. Жінки також мали тенденцію до вищого споживання енергії, жирів, насичених жирів і вуглеводів, ніж рекомендовано. Медіана споживання клітковини становила 19,36 г (міжквартильний розмах — 13,29; 26,45), що нижче рекомендованих 14 г на 1000 ккал (p=0,0015). Дієтичні норми споживання більшості вітамінів та мікроелементів були дотримані. Однак жінки та чоловіки споживали менше 600 МО вітаміну D на добу. У всіх пацієнтів із МАСХП споживання натрію ((3829,5±1559,3) мг) було значно вищим, ніж рекомендовано (2300 мг, p<0,0001). Близько 62% учасників приймали дієтичні добавки, найпопулярнішим з яких був вітамін D.

Висновки. Дослідження продемонструвало, що пацієнти з МАСХП в Україні зазвичай перевищують рекомендоване споживання білка та натрію, але мають низьке споживання клітковини й вітаміну D. Викликає занепокоєння висока калорійність раціону та споживання насичених жирів.

 

Біографії авторів

С. С. Шатило, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; Медичний центр «Універсальна клініка „Оберіг“», Київ

аспірантка кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету

Г. А. Соловйова, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; Медичний центр «Універсальна клініка „Оберіг“», Київ

-

К. Л. Кваченюк, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ; КНП «Київський міський консультативно-діагностичний центр»

-

Посилання

Aktary ML, Eller LK, Nicolucci AC, Reimer RA. Cross-sectional analysis of the health profile and dietary intake of a sample of Canadian adults diagnosed with non-alcoholic fatty liver disease. Food Nutr Res. 2020 Sep 18;64. http://doi.org/10.29219/fnr.v64.4548. PMID: 33061886; PMCID: PMC7534951.

Chen X, Fu L, Zhu Z, Wang Y. Exploring the association between dietary fiber intake and hepatic steatosis: insights from NHANES. BMC Gastroenterology. 2024;24(1):160. https://doi.org/10.1186/s12876-024-03256-1.

Demay MB, Pittas AG, Bikle DD, Diab DL, Kiely ME, Lazaretti-Castro M, Lips P, Mitchell DM, Murad MH, Powers S, Rao SD, Scragg R, Tayek JA, Valent AM, Walsh JME, McCartney CR. Vitamin D for the Prevention of Disease: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2024 Jul 12;109(8):1907-1947. http://doi.org/10.1210/clinem/dgae290. PMID: 38828931.

Eliades M, Spyrou E, Agrawal N, Lazo M, Brancati FL, Potter JJ, Koteish AA, Clark JM, Guallar E, Hernaez R. Meta-analysis: vitamin D and non-alcoholic fatty liver disease. Aliment Pharmacol Ther. 2013 Aug;38(3):246-54. http://doi.org/10.1111/apt.12377. Epub 2013 Jun 20. PMID: 23786213.

European Association for the Study of the Liver (EASL); European Association for the Study of Diabetes (EASD); European Association for the Study of Obesity (EASO); Tacke F, Horn P, Wai-Sun Wong V, Ratziu V, Bugianesi E, Francque S, Valenti L, Roden M, Schick F, Yki-Järvinen H, Gastaldelli A, Vettor R, Gema F, Dicker D. EASL-EASD-EASO Clinical Practice Guidelines on the Management of Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). Obes Facts. 2024;17(4):374-444. http://doi.org/10.1159/000539371. Epub 2024 Jun 7. PMID: 38852583; PMCID: PMC11299976.

FDA 2024. FDA Approves First Treatment for Patients with Liver Scarring Due to Fatty Liver Disease. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-treatment-patients-liver-scarring-due-fatty-liver-disease.

Fernández T, Viñuela M, Vidal C, Barrera F. Lifestyle changes in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2022 Feb 17;17(2):e0263931. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0263931. PMID: 35176096; PMCID: PMC8853532.

Fontana RJ, Liou I, Reuben A, Suzuki A, Fiel MI, Lee W, Navarro V. AASLD practice guidance on drug, herbal, and dietary supplement-induced liver injury. Hepatology. 2023 Mar 1;77(3):1036-1065. http://doi.org/10.1002/hep.32689. Epub 2023 Feb 17. PMID: 35899384; PMCID: PMC9936988.

Hall JC. A method for the rapid assessment of sample size in dietary studies. Am J Clin Nutr. 1983 Mar;37(3):473-7. http://doi.org/10.1093/ajcn/37.3.473. PMID: 6338695.

Kanwal F, Neuschwander-Tetri BA, Loomba R, Rinella ME. Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease: Update and impact of new nomenclature on the American Association for the Study of Liver Diseases practice guidance on nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. 2024 May 1;79(5):1212-1219. http://doi.org/10.1097/HEP.0000000000000670. Epub 2023 Nov 9. PMID: 38445559.

Lee J, Lee J-Y, Yang Y-J. Sex-specific association between sodium intake estimated by 24-hour urinary sodium excretion and nonalcoholic fatty liver disease: the community-based prospective cohort study. Nutrients. 2024;16(4). https://doi.org/10.3390/nu16040548.

Mulligan AA, Luben RN, Bhaniani A, Parry-Smith DJ, O’Connor L, Khawaja AP, Forouhi NG, Khaw KT; EPIC-Norfolk FFQ Study. A new tool for converting food frequency questionnaire data into nutrient and food group values: FETA research methods and availability. BMJ Open. 2014 Mar 27;4(3):e004503. http://doi.org/10.1136/bmjopen-2013-004503. PMID: 24674997; PMCID: PMC3975761.

National Research Council (US) Committee on Diet and Health 1989. Calories: Total macronutrient intake, energy expenditure, and net energy stores. National Academies Press. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218769/

Phillips JA. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. Workplace Health Saf. 2021 Aug;69(8):395. http://doi.org/10.1177/21650799211026980. PMID: 34279148.

Properzi C, Adams LA, Lo J, Sherriff JL, Jeffrey GP, O’Sullivan TA. Higher Overall Intakes Are the Defining Feature of Dietary Intakes in NAFLD and Compared to the General Population. Nutrients. 2023 Jun 8;15(12):2669. http://doi.org/10.3390/nu15122669. PMID: 37375573; PMCID: PMC10305649.

Romero-Gómez M, Zelber-Sagi S, Martín F, Bugianesi E, Soria B. Nutrition could prevent or promote non-alcoholic fatty liver disease: an opportunity for intervention. BMJ. 2023 Oct 9;383:e075179. http://doi.org/10.1136/bmj-2023-075179. PMID: 37813416; PMCID: PMC10561058.

Shatylo S, Solovyova G. Adaptation and validation of the EPIC-Norfolk food frequency questionnaire for assessing dietary intake in Ukrainian adults. BMJ Nutr Prev Health. 2024 May 6;7(1):160-165. http://doi.org/10.1136/bmjnph-2023-000703. PMID: 38966104; PMCID: PMC11221282.

da Silva Ferreira G, Catanozi S, Passarelli M. Dietary Sodium and Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review. Antioxidants (Basel). 2023 Feb 28;12(3):599. http://doi.org/10.3390/antiox12030599. PMID: 36978847; PMCID: PMC10045331.

Trijsburg L, Geelen A, Hollman PC, Hulshof PJ, Feskens EJ, Van’t Veer P, Boshuizen HC, de Vries JH. BMI was found to be a consistent determinant related to misreporting of energy, protein and potassium intake using self-report and duplicate portion methods. Public Health Nutr. 2017 Mar;20(4):598-607. http://doi.org/10.1017/S1368980016002743. Epub 2016 Oct 11. PMID: 27724995; PMCID: PMC10261408.

Tsompanaki E, Thanapirom K, Papatheodoridi M, Parikh P, Chotai de Lima Y, Tsochatzis EA. Systematic Review and Meta-analysis: The Role of Diet in the Development of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2023 Jun;21(6):1462-1474.e24. http://doi.org/10.1016/j.cgh.2021.11.026. Epub 2021 Nov 25. PMID: 34838723.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-07

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження