Гіпоурикемічна ефективність синбіотика в комплексному лікуванні хворих на подагру

Автор(и)

  • V. Е. Kondratiuk Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • O. M. Tarasenko Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • L. V. Natrus Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ, Ukraine
  • I. G. Ponomarova ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/UTJ2019-1-75

Ключові слова:

подагра, гіперурикемія, сечова кислота, дисбіотичні зміни кишечнику, гіпоурикемічний ефект, синбіотик

Анотація

Мета роботи — оцінити гіпоурикемічну ефективність комбінації синбіотика та алопуринолу в порівнянні з монотерапією алопуринолом у хворих на подагру.
Матеріали та методи. Обстежено 130 осіб (середній вік (55,5 ± 9,4) року) чоловічої статі, хворих на подагру (середня тривалість (7,7 ± 7,1) року). Діагноз подагри встановлювався на основі критеріїв ACR (2016). Контрольну групу склали 25 практично здорових чоловіків відповідного віку. Хворих на подагру, які після 6-тижневої терапії алопуринолом не досягли цільового рівня урикемії, було включено до груп лікування. Основну групу (n = 68) склали пацієнти, які продовжили приймати алопуринол у дозі 300 мг на добу з титрацією дози в бік підвищення на 100 мг щомісячно та додатково приймали синбіотик по 1 капсулі тричі на добу. До групи порівняння (n = 62) увійшли хворі, які отримували монотерапію алопуринолом. Тривалість лікування становила 3 міс. Якісні та кількісні параметри мікробіоти кишечнику аналізували на підставі даних бакпосіву калу. Ефективність терапії оцінювали за рівнями урикемії, С-реактивного білка (С-РБ), ступенем дисбіозу кишечнику.
Результати та обговорення. Після лікування хворих основної групи із застосуванням синбіотика спостерігалась нормалізація показників за рахунок зменшення концентрації умовно-патогенних мікроорганізмів групи Firmicutes, облігатних анаеробів групи Bacteroides spp., грибів роду Candida та відновлення захисної мікрофлори — лактобацил і біфідобактерій. У хворих на подагру через 3 міс комп­лексного лікування з додаванням синбіотика спостерігається трансформація структури кишкової мікробіоти в бік нормалізації якісного (превалювання легкого ступеня порушень мікробіоти у 50 % осіб) та кількісного складу, виявляється більш виражений уратзнижувальний ефект відносно групи порівняння (цільовий рівень урикемії досягнуто вдвічі частіше — у 40,3 і 21 % випадків відповідно). Додаткове включення синбіотика демонструє посилення уратзнижувального ефекту алопуринолу (зниження рівня сечової кислоти на 18,7 проти 13,3 %; р < 0,01), що асоціюється з більш вираженим протизапальним ефектом (зниження рівня С-РБ на 75 проти 26,3 %; р < 0,01).
Висновки. Хворим на подагру притаманне виражене порушення мікробіоти кишечнику, що характеризується поєднанням дефіциту захисної мікрофлори і підвищенням рівня облігатних анаеробів, грампозитивних коків та грибів роду Candida. У хворих на подагру через 3 міс комплексного лікування з додаванням синбіотика, на тлі нормалізації якісного та кількісного складу кишкової мікро­біоти, відзначається більш виражений уратзнижувальний ефект — цільовий рівень урикемії досягнуто вдвічі частіше, що поєднується з більш вираженим протизапальним ефектом.

Біографії авторів

V. Е. Kondratiuk, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ

д. мед. н., проф., зав. кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2
01601, м. Київ, бульв. Т. Шевченка, 13

В. Є. Кондратюк

O. M. Tarasenko, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ

01601, м. Київ, бульв. Т. Шевченка, 13

О. М. Тарасенко

L. V. Natrus, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Київ

01601, м. Київ, бульв. Т. Шевченка, 13

Л. В. Натрус

I. G. Ponomarova, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України», Київ

І. Г. Пономарьова

Посилання

Synjachenko OV, Ignatenko GA, Muhin IV. Kliniko­laboratorni aspekty purynovogo obminu: norma ta patologija. Medycyna zaliznychnogo transportu Ukrainy. 2004;1:96­-100 (Ukr.).

Jaremenko OB. Praktycheskaja revmatologyja: sovremennye aspekty. 2015:337.

Bai Y, Jiang Y, Jiang Y. Lactobacillus bulgaricus mutants decompose uremic toxins. Renal Failure. 2014;36:790­-794.

Bhathena J, et al. Oral Probiotic Microcapsule Formulation Ameliorates Non­Alcoholic Fatty Liver Disease in Bio F1B Golden Syrian Hamsters. PLoS ONE. 2013;8(3):e58394. http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0058394.

Chen RJ, et al. Evaluating the urate­lowering effects of different microbial fermented extracts in hyperuricemic models accompanied with a safety study. J Food Drug Anal. 2017;25(3):597-­606. doi:10.1016/j.jfda.2016.07.003.

Couassa R, et al. Oral microencapsulated live Saccharomyces cerevisiae cells for use in renal failure uremia: preparation and in vivo analysis. J Biomedicine and Biotechnology. 2010. doi:10.1155/2010/620827.620827.

Cummings JH, Macfarlane GT and Englyst HN. Prebiotic digestion and fermentation. Am J Clin Nutr. 2001;73:415­-420.

Hyndman D, Liu S, N. Miner J. Urate handling in the human body. Curr Rheumatol Rep. 2016;18(6):34. doi:10.1007/s11926­016­0587­7.

Guo Z, Zhang J, Zhanli Wang Z, et al. Intestinal Microbiota Distinguish Gout Patients from Healthy Humans. Sci Rep. 2016;6:20602. doi:10.1038/srep20602.

Karkman A, Lehtimaki J, Ruokolainen L. The ecology of human microbiota: dynamics and diversity in health and disease. Ann N Y Acad Sci. 2017;1399:78­-92. doi:10.1111/nyas.13326.

Lin Z, Zhang B, Liu X,et al. Effects of Chicory Inulin on Serum Metabolites of Uric Acid, Lipids, Glucose, and Abdominal Fat Deposition in Quails Induced by Purine­Rich Diets. J Med Food. 2017;17(11):1214­-1221. doi:10.1089/jmf.2013.2991.

Maiuolo J, Oppedisano F, Gratteri S, et al. Regulation of uric acid metabolism and excretion. Int J Cardiol. 2016;213:8­-14. doi:10.1016/j.ijcard.2015.08.109.

Masanetz S. Effects of the prebiotics inulin and lactulose on intestinalimmunology and hematology of preruminant calves. Animal. 2011;5:1099-­1106. doi:10.1017/S1751731110002521.

Ming L, et al. Screening and Characterization of Purine Nucleo­side Degrading Lactic Acid Bacteria Isolated from Chinese Sauerkraut and Evaluation of the Serum Uric Acid Lowering Effect in Hyperuricemic Rats. PLoS One. 2014;9(9):e105577. doi:10.1371/journal.pone.0105577.

Prasad C. et al. Bioactive Plant Metabolites in the Management of Non­Communicable Metabolic Diseases: Looking at Opportu­nities beyond the Horizon. Metabolites. 2015;5:733­-765. doi:10.3390/metabo5040733.

Pereira FC, Berry D. Microbial nutrient niches in the gut. Environ Microbiol. 2017;19:1366­-1378. doi:10.1111/1462­2920.13659.

Sheridan PO, et al. Polysaccharide utilization loci and nutritional specialization in a dominant group of butyrate­producing human colonic Firmicutes. Microb Genom. 2016;2:е000043. doi:10.1099/mgen.0.000043.

Schley PD, Field CJ. The immune­enhancing effects of dietary fibres and prebiotics. Br J Nutr. 2002;87:221-­230. doi:10.1079/BJNBJN/2002541.

Slavin J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits.Nutrients. 2013;5(4):1417­-1435. doi:10.3390/nu5041417.

Susic D, Frohlich ED. Hyperuricemia: A Biomarker of Renal Hemodynamic Impairment. Cardiorenal Med. 2015;5:175­-182. doi:10.1159/000381317.

Tyson R. Chiaro, et al. A member of the gut mycrobiota modulates host purine metabolism exacerbating colitis in mic. Sci Translational Med. 2017. doi:10.1126/scitranslmed.aaf9044.

Venuto C, Butler M, Ashley ED and Brown J. Alternative therapies for Clostridium difficle infections. Pharmacotherapy. 2010;30:1266­-1278. doi:10.1592/phco.30.12.1266.

Vieira AT, et al. Oral treatment with Bifidobacterium longum 51A reduced inflammation in a murine experimental model of gout. Beneficial Microbes. 2015;6:799-­806. doi: 10.3920/BM2015.0015.

Watzl B, Girrbach S, Monika Roller. Inulin, oligofructose and immunomodulation. Br J Nutr. 2015;93:49-­55.

Xu X, Li C, Zhou P, Jiang T. Uric acid transporters hiding in the intestine. Pharm Biol. 2016;54:3151-­3155. doi:10.1080/13880209.2016.1195847.

Yamanaka H, Taniguchi A, Tsuboi H. et al. Hypouricaemic effects of yoghurt containing Lactobacillus gasseri PA 3 in patients with hyperuricaemia and/or gout: A randomised, double­blind, placebo­controlled study. Mod Rheum J. 2019;29:146­-150. doi:10.1080/14397595.2018.1442183.

Yang D. Enhancing flora balance in the gastrointestinal tract of mice by lactic acid bacteria from Chinese sourdough and enzyme activities metabolism of protein, fat, and carbohydrate by the flora. Journal of Dairy science. 2016;99:1-­12 doi:10.3168/jds.2016­11467.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-19

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження